Çocuklarda vitamin eksikliği olduğu nasıl anlaşılır?

Kilolu çocuklarda vitamin takviyesine ihtiyaç duyulur mu?

Kilolu çocuk sağlıklı çocuk demek değildir. Kilolu çocuk yanlış beslenen çocuk demektir. Karbonhidrat ve yağ tercihi fazla olduğu için vitamin almak kilolu çocuklarda da gereklidir.

Doğumdan itibaren vitamin takviyesine ne zaman ihtiyaç duyulur?

Doğumdan itibaren K vitamini doğar doğmaz alınmalı. Bebeğin bacağına, kas içerisine kanama olmaması için yapılmalı. D vitamini bebeğe ilk günden 1 yaşına kadar her gün yapılmalı. Son yıllarda önem kazandığı için sadece kemik için değil bağışıklık sistemi için de gerekli.

Çocukların vitamini ilaç desteği ile alması doğru mudur?

Yanlış beslenme ve tek taraflı beslenme çocuğun büyümesi ve gelişmesini engellemektedir, enfeksiyonlara yatkınlığı artırmaktadır. Bu yüzden gereklidir. Ama çocukta uzun süren ishal, saç dökülme, ciltte yara, sık yolunum yolu enfeksiyonu varsa kesinlikle ilaç desteği yapılmalıdır.

Çocuklar için vitamin alımının özellikle önemli olduğu dönemler var mıdır?

• Çocuklarda, vitamin alınımını önemi özellikle büyümenin hızlandığı dönemlerdir.
• Bu dönemler bebeklik, çocukluk ve ergenliktir. 0-2 yaş, 5 yaş, 10 yaş yani buluğ çağına giriş dönemleri.
• Yakın kontrol önemlidir. Tek taraflı mı beslenmekte, kronik hastalık var mı, alerjisi var mı ya da obezite mi doktor kontrolünde araştırılmalıdır.

Çocuklarda gizli vitamin eksikliği nedir?

Çocuklarda gizli vitamin eksikliği, henüz laboratuar testleri düzeyinde tespit edilmemiştir. Eğer iştahsızlık, unutkanlık, davranış bozukluğu varsa gizli vitamin eksikliğinden bahsedilebilir.

Çocuklarda demir alımı diş kararmasına sebep olur mu?

Çocuklarda demir alımı diş ve dışkı da renk değişimine sebep olur. Dişleri karartmayan demir vitaminleri de vardır. Ama genellikle renk değişimine sebep olmaktadır.

Çocuklarda D vitamini ihtiyacı için güneş yeterli olur mu?

Vücudumuz deriden ve böbrekten ultraviyole ışınlarıyla sentezlenmektedir. Güneş ışınlarının dikliği, eğilimi ve kişinin cilt rengi vitaminin etkilerini değiştirebilir. 15-20 dakika açık havada, bol güneş altında durulması günlük alması gereken D vitamini için idealdir.

D vitamini çocuklarda kronik hastalıkların tedavisinde kullanılır mı?

Özellikle kronik rahatsızlıklarda D vitaminin yeri önen kazanmıştır. Günümüzde vitamin değil hormon olarak değerlendirilmektedir. D vitamininin kanıtlanmış olarak şeker hastalığı ve hormonal sistem bozukluğuna ek destek olarak iyi geldiği bilinmektedir.

D vitamini, çocukların kemik sağlığı için ergenlik dönemi sonuna kadar kullanılmalıdır. Bağışıklık sisteminde de önemli olduğu için sık geçirilen enfeksiyonlarda da kanda D vitamini düzeyine bakılmalıdır.

Çocuklarda vitamin eksikliğinin belirtileri nelerdir?

• Vitamin eksikliğinin en önemli belirtisi büyüme ve gelişmede gerilemedir.
• Enfeksiyonlar, uzamış solunum yolu enfeksiyonları, ishal, saçlı deride pullanma, cilt yaralarının geç iyileşmesi, diş çürümesi, kalp hastalıkları, yorgunluk, davranış bozuklukları, eklem bölgelerinde şişme, unutkanlık vitamin eksikliği belirtileridir.
• Özellik büyüme ve gelişmede tek taraflı beslenme, bağırsak emilimi sorunları büyük problem yaratmaktadır. Bu yüzden büyüme çağında beslenme durumu analizi şarttır.

Çocuklarda doktor tavsiyesi olmadan vitamin takviyesi yapılması nelere yol açar?

Vitamin büyüme ve gelişme için yaşamsal değere sahiptir. Ama bilinçsiz kullanılırsa zararı olur. Yağda eriyen vitaminler ve suda eriyen vitaminler vardır. A, D, K, E vitaminleri toksik etkiler yaratabilir ya da hastalıklara neden olabilir. Kusma, ishal, böbrek taşı, böbreklerde kireçlenme ve eklemde kireçlenme gibi olumsuz sonuçlar yaratabilir. Suda eriyen vitaminler ise B ve C vitaminleridir. Suda eriyen vitaminlerin yan etkisi yoktur çünkü idrarla atılabilir.