Emzirmeye hazırlık nasıl olmalı?

Bazı annelerimiz emzirmek için hamilelik döneminde ne tür hazırlıklar yapılabileceğini merak edebilir. Aslında fiziksel hazırlık açısından yapmanız gereken fazla bir şey yoktur. Vücudunuzdaki hormonlar hamilelik boyunca göğüslerinizde süt üretimine yönelik değişiklikleri gerçekleştirir ve doğumdan hemen sonra süt üretimi başlar. Emzirebilmek için çoğu annenin ihtiyacı olan şey doğru bilgilendirme ve teşvik ile destek verecek bir arkadaşdır.

• Goğüs uçlarının hazırlanması:
Herşeyden önce bu konu ile ilgili göğsünüzün bölgelerini tanımanızda fayda var. Çok basitce, göğüs ucunuz ve onu çevreleyen areola yani kayverengi bir halka vardır. Bu tanımlar şimdilik eğitiminizde yeterli olacaktır. Bir zamanlar göğüs uçlarınızın emzirme esnasında zarar görmemesi için göğüs ucu hazırlığına yönelik birçok uygulama yapılırdı. Ancak bugün doğru pozisyon verme ve bebeğin göğüsü doğru biçimde emmesi göğüs ucu yaralarını önlediği veya en azından gelişebilecek sorunları azalttığı kabul edilmektedir. Dolayısıyla göğüs ucu hazırlığı artık gerekmemektedir.

Göğüs uçlarınızda alkol, antiseptik veya sabun kullanmanız gereksizdir. Yıkanırken göğüslerinizin duru su ile yıkanması yeterlidir. Bebeğiniz emerken göğüs ucunuzun çevresindeki bezeler mikrop üremesini önleyen ve cildi nemlendirici bir madde salgılar.

Sabun çok kurutucu olabilir dolayısıyla göğüs bölgesinde kullanılmamalıdır. Bazı anneler hamilelik boyunca göğüs uçlarına kurumayı önlemek için nemlendirici kullanmayı tercih etmektedir. Lanolin temeli olan preparatlar dışında, emzirirken herhangi bir kremin kullanılması önerilmemektedir.

• Göğüs masajı:
Yumuşak göğüs masajları göğsünüzü tanımaya ve ele alabilmeye yardımcı olacaktır özellikle ileride göğsünüzü sağmanız gerekirse. Bir masaj yöntemi göğsünüzün göğüs kafesine yakın bir alandan başlayarak parmaklarınız ile bir noktaya yavaşça bastırıp o bölgede yuvarlak hareketler yapmanızdır. Daha sonra göğsünüzün ucuna doğru bu hareketleri 10-20 saniye tekrarlayarak ilerleyin. Sonra diğer göğsünüz ile devam edin.

• Hamilelik döneminde kolostrum:
Hamilelik esnasında göğüsleriniz kolostrum (ilk süt – ağız sütü) üretmeye başlayabilir özellikle hamileliğin son haftalarında veya masaj sonrası.

• Düz veya içe çökük göğüs uçlarını tespit edin:
Bebeğinizin etkin bir şekilde emebilmesi için göğüs ucunuzu ağzının arka bölgelerine çekebilmesi gerekmektedir. Eğer göğüs uçlarınız düz ise o zaman bebeğiniz bu hareketi yapmaya çalışırken zorluk çekebilir.

Baş parmak ve işaret parmağınızla göğüs ucunun dibinden tutun ve hafifçe sıkın. Eğer göğüs ucunuz tutulacak derecede dışarı çıkmıyorsa o zaman düz göğüs ucuna sahip olma olasılığınız vardır.

Düz göğüs ucunu dışarı çıkarmak için uygun olabilecek bir yöntem her iki baş parmağını göğüs ucunun dibine yerleştirerek (areola’ya değil) göğüsün içine doğru bastırma hareketi yaparak başparmakları birbirinden uzaklaştırarak germek. Bu hareketi farklı noktalardan 5 kere yapıp günde 3-4 kere tekrarlayın.

• İçe dönük göğüs uçları:
Bu hareketleri yaparken göğüs uçlarınız hiç çıkmaz ise o zaman içe dönük göğüs uçlarınız olabilir. Bu tür göğüs uçları areola
sıkıldığında içe çökerler.

Bu durum tedavi gerektirebilir veya gerektirmeyebilir. Bazı emzirme uzmanları eğer bebek göğüsü iyi yakaladıysa başarılı bir emzirme gerçekleştirebileceğine inanmaktadırlar. Bazı uzmanlar göğüs ucunu dışarı çıkarmaya yönelik göğüs kalıplarının kullanılmasından yanadırlar. Bunların kullanımı rahattır, hafiftir ve sütyeninizin altında fark edilmezler. Hamilelik döneminde bunları günde birkaç saat takmanız ve gittikçe süreyi arttırmanız onlara alışmanızda faydalı olacaktır.

Eğer bebek doğduktan sonra içe dönük göğüs uçları tespit edilirse göğüs kalıpları emzirme aralarında kullanılabilirler.

Göğüs kalıpları ilgili mağazalarda bulunabilirler.

• Emzirme sütyenleri:
Birçok anne emzirmeyi kolaylaştırmaya yönelik bu sütyenleri hamileyken satın almayı tercih etmektedirler. Hamileliğin son haftalarında satın alınan sütyenlerin yeterince büyük olduğundan emin olun çünkü doğum sonrası göğüsleriniz büyüyecektir. Küçük kalan sütyen göğüs kanallarını tıkayabilmekle birlikte infeksiyona da yol açabilecektir.

• Rahat Emzirme:
Giysilerinizin iki parça olmasına özen gösterin örneğin etek gömlek veya pantolon gömlek. Üst olarak emzirmeye elverişli bir giysi seçmenizde büyük fayda vardır. Hem bebeğinizi rahat emzirebilmeniz için hem de kendinizi kalabalık ortamlarda rahat hisetmeniz için. Gömleğinizin düğmelerini alttan yukarı doğru açabilirsiniz. Rahat bir kazak veya t-şört rahatlıkla yukarı kaldırılabilir. Gebelerin ihtiyaçları düşünülerek giysi üretimi yapan birçok mağazalar bulunmaktadır. Uygunsa bir göz atın.

• Teşvik ve Destek:
Emzirme danışmanlarının bulunduğu hastane veya doğumhanelerde doğum yapmak emzirme açısından gerçekten önemlidir. Doğum yapmadan önce anne sütü ve emzirmeyi ön plana koyan kurumları araştırın, gezin ve onlara sorular sorun. Kurumun sizin için uygun olup olmadığını tespit edin. Unutmayınki doğumdan sonraki ilk saat ve günler emzirme ve anne sütü açısından çok, çok önemlidir.


İPUÇLARI:
Emzirme içgüdüsel değildir, öğrenilmesi gerekir. Bebeğinize ve kendinize biraz zaman tanıyın, bir süre sonra size de kolay geldiğini fark edeceksiniz.
İşte size aklınızda tutmanız için bazı ipuçları ...

• Bebeğinizi emzirmeye erken başlayın. Bebeğinizi doğum sonrası ilk bir saat içinde yanınızda emzirin. Yorgun olacağınız için başarısız bile olsanız, bunu dert etmeyin. Zor bir doğum geçirdiyseniz bebeğinizi doğrudan cilt teması ile göğsünüze yaslamanızın da en az emzirmek kadar doyurucu olabileceğine inanın.

• Bol bol pratik yapın.
Sütünüz gelmeden önceki emzirmeleri “kuru musluk” olarak düşünün , fakat bebeğin çok az beslenmesini sorun etmeyin.Sütünüz gelmese de emzirmeye devam edin. Meraklanmayın, sütünüz bebeğinizin gereksinimine göre ayarlanıyor. Şu anda bu gereksinim en az düzeyde olabilir ve aslında bebeğinizin midesi çok fazla besini sindirmeye henüz hazır değildir; bu nedenle vücudunuzun ürettiği az miktarda kolostrum (ilk veya ağız sütü) yeterlidir. Başlangıçtaki bu emzirme seanslarını alıştırma teknikleri olarak düşünün. Burada unutmamanız mesaj “bebeğinizi ne kadar emzirirseniz o kadar süt gelecektir!” Bebeğiniz ağladığından dolayı aç kaldığını düşünebilirsiniz ancak bebeklerin ağlamak için birçok sebebi vardır ve ağlamalar mutlaka acıktığı manasına gelmemektedir. Yine de bebeğiniz istediği kadar ve istediği zaman emzirilmeli. Bu durumda araya mama ile girilirse bebeğinizin emme isteği azalacaktır, emzirme azaldıkça göğüs dokunuz uyarı alamayacaktır ve süt üretimi azalacaktır.

• Kendinize zaman tanıyın.
Başarılı bir emzirme işlemi bir günde olacak bir iş değildir. Bebek elbette deneyimsizdir. Eğer sizin de ilk bebeğinizse siz de ayni durumdasınız demektir. Öğreneceğiniz çok şey var ama bunun için sabırlı olmanız gerekiyor. Karşılıklı uyumlu olmanız için birçok deneme yapmanız gerekiyor . Hatalarınızın da olacağını kabullenin.

• Serinkanlılığınızı koruyun.
Yeni bir anneyseniz bunun biraz zor olacağını biliyoruz. Ama emzirmede başarılı olmak istiyorsanız bilin ki serinkanlılık en önemli şart! Gerginlik sütün gelmesini önlüyor. Böylece süt ürettiğiniz halde gevşeyemediğiniz için sütün gelmemesi durumu oluşuyor. Kendinizi gergin hissediyorsanız emzirme saatinde odanıza ziyaretçi girmemesini sağlayın veya bebeğin acıktığını hissettiğinizde ziyaretçileri dışarı çıkarın. Faydalı olacağını düşünüyorsanız gevşeme egzersizleri yapın, yumuşak bir müzik dinleyin.

• Biberonu yasaklayın.
Şekerli su içeren destek besinleri ve mamaları emzirme çabalariniza yönelik bir sabotaj olarak algilayin. Birkaç yudum bile olsa şekerli su bebegin iştahini kapatacak ve emme ihtiyacini ortadan kaldiracaktir. Biberon ile yapilan birkaç denemeden sonra, bu yöntemle kolayca ve zahmetsizce süte ulaşabilen bebek artik mücadele istegini kaybedebiliyor. Bebeginizin emmeyi kisa süreyle ve gönülsüzce yapiyorsa gögüsleriniz süt üretme motivasyonunu kaybediyor. Böylece emzirmeyi engelleyen bir kısır döngü içine giriyorsunuz. Bunun dışında biberon veya emzik gerçek göğüs yapısından çok uzak olduğundan bebeğiniz “meme şaşkınlığı” içine girebilir. Biberonun ve emziğin ucu ince ve düzdür, oysa memeden süt emebilmesi için göğüsün yalnızca uç kısmını değil tüm kahverengi bölgesini de ağız içine almalı çünkü anne sütü areoladadır göğüs ucunda değil. Biberon veya emziğe alışmış bir bebek annesinin göğüs ucunu yakalayacaktır ve süt gelmediğinden sinirlenecek ve anne memesini red edecektir. Bununla birlikte göğüs ucunu ısıracağından ve sürekli ıslak bırakacağından dolayı rahatlıkla acı ve çatlaklar oluşacaktır.